« terug naar vorige pagina

Medicijngesprek

Gebruikt u veel medicijnen? Elk van deze medicijnen kan bijwerkingen veroorzaken. Of de werking van een van de andere medicijnen beïnvloeden. Misschien heeft u wel problemen, bijvoorbeeld bij het innemen van uw medicijnen. Bij een medicijngesprek bekijkt uw apotheker samen met uw huisarts alle medicijnen die u gebruikt. Vaak kan er wat verbeterd worden aan uw medicijngebruik!

Ik ben uitgenodigd voor een medicijngesprek, wat houdt dat in?

De apotheker nodigt in overleg met de huisarts regelmatig cliënten uit om samen hun medicijngebruik te bespreken. Dit noemen we een medicijngesprek.

Een medicijngesprek bestaat uit 2 gesprekken: een gesprek over uw huidige medicijngebruik en een adviesgesprek. Uw huisarts en apotheker werken samen om het medicijngesprek zo goed mogelijk uit te voeren.

Gesprek 1: intakegesprek

In het eerste gesprek neemt u met uw apotheker uw medicijngebruik door. Uw apotheker bespreekt graag met u:

  • welke medicijnen u gebruikt en hoe u deze medicijnen gebruikt. Vermeld ook medicijnen en vitamines die u zelf koopt, zoals paracetamol;
  • hoe u zich voelt bij het gebruik van de medicijnen. Misschien vindt u het lastig om veel verschillende medicijnen te slikken. Of vindt u het verwarrend dat de medicijnverpakkingen regelmatig veranderen;
  • of u tevreden bent over de werking van uw medicijnen;
  • of u vragen of wensen heeft.

Gesprek  2: adviezen medicijngebruik

Na het eerste gesprek kijken uw apotheker en huisarts samen wat ze voor u kunnen doen. Deze adviezen bespreken ze met u in het tweede gesprek. De voorgestelde veranderingen worden alleen doorgevoerd als u het met de wijzigingen eens bent.

Uw apotheker en arts kunnen bijvoorbeeld voorstellen dat u met een bepaald medicijn stopt, dit vervangt of het gebruik ervan vermindert. Het kan ook zijn dat u uw klachten juist kunt verhelpen door een extra medicijn te gebruiken.

Kan ik ook zelf een medicijngesprek aanvragen?

Ja, u kunt ook zelf een medicijngesprek aanvragen! U kunt hiervoor een afspraak maken.